HAWAJI-PUVUT

Hainan (= suurehko saari Etela-Kiinassa) tai ainakin tama Sanyan kaupunki on periaatteessa kuin Kiinan Hawaji. Palmuja ja kilometritolkulla hiekkarantaa. Turisteja taala ei kuitenkaan tahan vuodenaikaan juurikaan nae. Sanya on piukassa toinen toistaan korkeampia hotelleja, joista lahes kaikki ovat tyhjillaan. Niista vahista turisteista, joita taalla nakee, suurin osa on kiinalaisia -kiinalaisen turistin tunnistaa helposti hawaji-puvusta. Taala on tapana, etta kun kiinalainen lahtee lomalle, koko perhe pukeutuu samanlaiseen jarkyttavan rumaan palmu-, delfiini- tai kukkakuvioiseen shortsipukuun (juuri niita samanlaisia, jotka olivat muotia suomalaisten turistien keskuudessa taannoin kahdeksankymmataluvulla).

KIINALAISILLA ON HUONO KUULO(?)

Pistaa vakisinkin miettimaan, onko kaikilla kiinalaisilla karvasolut korvista kuolleet, silla volumen on oltava aina taysilla, on se sitten puhetta tai musiikkia. Vahintaankin yhdeksan kymmenesta kiinalaisesta karsii tinnituksesta. Jos musiikki soi, sen on soitava niin lujaa, etta naapurikylaankin kuuluu. Kiinalainen puhuu harvoin. Kiinalainen tykkaa huutaa.

AUTOLLA AJAMINEN

Kiinalaiselle tarkein varuste autossa torvi. Tootilla ratkeaa kaikki huolet. Toottia painetaan aina, kun ohitetaan toinen auto (tai jokin muu kulkuvaline), aina kun toinen auto ohittaa sinut, kun vastaan tulee toinen kulkuneuvo, kun ajetaan kaarteeseen, tai ajetaan serkkupojan parturikampaamoliikkeen ohi. Valilla torven toimivuutta voi kokeilla myos ihan muuten vaan huvikseen vaikkei ketaan nakyisi mailla halmeilla. Turistille oiva vedonlyontikohde onkin se, montako kertaa taksikuski painaa matkan aikana torvea. tassa lajissa Ossi on toistaiseksi vienyt yleensa voiton. Mielenkiintoisia havaintoja kiinalaisesta ajokulttuurista ovat myos esim se, etta hatavilkut laitetaan paalle aina, kun ajetaan tunneliin. Kiinalainen voi ohittaa yhta hyvin vasemmalta tai oikealta, jos nakyy vastaantuloliikennetta, jostain syysta kiinalainen valitsee tassa tapauksessa yleensa sen vasemmalta ohituksen, vaikka oikea kaista olisi taysin tyhja. Jos tiessa on useampi kaista, kiinalainen ajaa keskella, eli kayttaa kumpaakin kaistaa yhta aikaa -tai valitsee vastaantulijoiden kaistan.

PITKAT KYNNET

Miehilla, tai ainakin taksikuskeilla tassa maassa kuuluu olla pitka kynsi tai useampia. Useimmiten pitka tai pitkat kynnet ovat peukussa ja tai pikkusormessa Miehetkin kaynevat taala siis manikyyrissa, sen verran hyvin hoidetuilta pitkat kynnet nayttavat. Lieneeko pitka kynsi sitten jokin merkki siita, etta kaveri ei ole mikaan riisinviljelija, vaan toimii "siistissa sisatyossa"...

KIINALAINEN RUOKAKULTTUURI

Ruoka taala ei ole laheskaan niin tulista kuin esimerkiksi Thaimaassa. Hyvaa se kyllakin on. Ja useimmiten sita on myos riittavasti. Kiinalaisessa ravintolassa seuruen voi esim. tilata useaa eri lajia ja kaikki maistelevat kaikkia. Jos kiinalainen ei jostakin lajista tykkaa, kiinalainen sylkee sen poydalle ja jatkaa muina miehina syomista. En haluaisi olla kiinalainen tarjoilija, joka siivoaa poydan kiinalaisseurueen lahdettya. Poydalle raityilla ruuantahteilla ruokkisi possun tahi pari.

KUSEN HAJU

Kiinalaista ei pahemmin tunnu hairitsevan tuo keltaisen nesteen tuoksu. Minne ikina menetkin, joka paikassa haisee kusi, valilla jopa hotellin hississa. Olipa miten hieno ravintola tahansa, niin vessat haisevat yleensa vehkeelta ja lattia lainehtii kusta. Useimmiten vessat ovat kyykkymallia. Kiinalainen lorottaa isolla sihdilla, silla vaikka kyykkyponton halkaisija olisi puolimetria, on siitakin pitanyt lorottaa ohi pitkin lattioita. Kiinalaisen mielesta vessan vetaminen on myoskin turhanpaivaista hommaa.

KAIKESTA HUOLIMATTA...

Askeiset ihmetyksenaiheet tahi yleiset havainnot kiinalaiseta tapakulttuurista saattavat antaa Kiinasta melko negatiivisen savyn, mutta kaikesta huolimatta, kylla taala maassa on oikeesti kivaa. Hintataso on edullinen, aurinko paistaa ja tarkenee paremmin kuin hyvin, ihmiset yleensa ottaen ovat ystavallisia (vaikka eivat kylla turistin puheesta mitaan ymmarrakaan, ellei satu puhumaan kiinaa tai venajaa). Kuten jo mainittiin ruoka on hyvaa ja vatsataudeilta on valtytty. Kiina on myos oiva shoppailupaikka, Tiina ja Anne saavat ainakin hyvin aikansa kulumaan ostoskeskuksissa (vaikka eivat tassa maassa myykaan riittavan isoja kenkia naitten naisten jalkoihin), mutta toppia, paitaa, hametta ym. pikkutilpehooria jaa kateen pilkkahinnalla enemman kuin riittamiin. Ostoskeskuksissa loytyy myos kuppiloita, joten pojatkin saavat aikansa kulumaan. Maisemissakaan ei ole valittamista.