Sanyan hiekkarannat jatettiin taakse maanantaina ja otettiin bussi Hainanin paakaupinkiin Haikouhin. Tarkoitus oli matkata Haikousta lautalla Macaoon, mutta paikan paalla kuulimme, etta mitaan lauttaa Haikousta Macaoon ei edes mene, vaikka Lonelyplanet nain vaitti (myohemmin Macaossa havaittiin myos monta muuta juttua, joissa Lonelyplanetin oppaassa kirjoitettiin puuta heinaa). Turist Servicen kaveri (joka oli siita poikkeuksellinen, etta puhui englantia) neuvoi meita ottamaan bussin Kiinan mantereelle Macaon rajalle (Shuhou, tai jokin vastaavan niminen kaupunki). Busseja ei kuitenkaan enaa sina paivana mennyt, joten yovyimme yhden yon Haikoussa. Bussimatka Haikousta Shuhouhun kesti reilut 12 tuntia, mutta pitkasta matkasta huolimatta matka taittui suht lokoisasti, silla bussissa oli pelkastaan makuupaikkoja. Shuhoussa bussi oli noin puoli neljan aikaan aamuyosta ja menimme siita varhaiselle aamupalalle pikku kuppilaan odottelemaan, etta Macaon raja aukenisi 7 aikaan aamulla. Ossi otti siina odotellessa henkilokunnan kanssa muutaman pingiseran. Otettiin siina muutama aamuolutkin.

Lahes 24 tunnin matkustamisen jalkeen paatimme suunnata Macaon etelaosaan Coloanen saarelle, jossa loytyi myos hiekkarantaa. ensin taksi vei meidat vaaraan paikkaan, siita hyppasimme bussiin, emmeka tajunneet jaada oikealla pysakilla pois, lopulta pitkan kaupunkikierroksen jalkeen (=kierrettiin koko Macao) loysimme itsemme jalleen keskustasta bussien paatepysakilta. Hyppy uuteen bussiin.
hyppy pois bussista jalleen vaaralla pysakilla, silla tarkoitus oli yopya suht edullisessa youth hostellissa. Jaimme bussista pois yhta pysakkia liian aikaisin ja eksyimme hieman kalliimman oloisen hotellin pihalle. Tiedustelimme huoneiden hintoja vanhalta naiselta, joka oli respassa ja tama kertoi, etta hotelli oli taynna, mutta yksi "remontissa"oleva huone olisi vapaana ja sen saisi 50 euroon (eli puoleen hintaan, koska ilmastoinnissa oli jotain vikaa. Tati kuitenkin arveli, etta ryytyneen nakoinen sakki etsii kuitenkin varmasti viereista halvempaa youth hostellia ja ohjasi meidat naapuriin. Youth hostellin saannot olivat kuitenkin sellaiset, ettei sinne paassyt ilman opiskelijakorttia. Ossi ja Anne olisivat paasseet sisaan, mutta mina ja Antti emme, joten apalsimme jalleen kalliimpaan hotelliin mamman juttusille. Mamma otti ryytyneen nakoiset matkaajat erikoiskohteluun ja lupasi jarjestaa meille kaksi vapaata huonetta, jotka kummatkin saisimme puoleen hintaan ilman takuumaksuja. yovyimme siis yon luksushotellissa poreammeilla varustetuissa huoneissa puoleen hintaan. seuraavana paivana manimmekin keskustaan ja central hotelliin, joka oli kylla keskeisella paikalla, mutta oli todellakin parhaat paivansa nahnyt. No olihan se kylla halpa.

Kiinan jalkeen macaon vaikutti hyvinkin lankkaripaikalta.Keskustasta loytyi kasinoita ja ostareita vierivieressa (Tiina ja Anne saiva tuhlattua pienen omaisuuden espritin liikkeisiin). Macaolla Portugalin siirtomaa-aika nakyi monessa paikassa ja etenkin arkkitehtuurissa kaiken kaikkiaan katukuva oli monin paikoin hyvin eurooppalainen. Monissa ravintoloissa tarjottiin portugalilaista ruokaa ja ensimmaista kertaa lahes kahteen viikkoon saatiin kunnollista leipaa!

tanaan otimme lautan hongkongiin. viela ei olla ehditty pahemmin tutustua paikkoihin, mutta porukkaa taala on ihan pirusti ...ja pilvenpiirtajia joka lahtoon. Alvar Aalto olisi ihmeissaan.